Espresso

Espresso is een klein kopje koffie dat het resultaat is van heet water dat onder hoge druk door een kleine hoeveelheid fijn gemalen koffie wordt geperst.

Espresso zetten is een delicate bezigheid. Dit proces wordt traditioneel gedefinieerd door de volgende karakteristieken:6,5 – 7.5g20 – 30 sec8 – 9bar92 – 96 °C

Dat wil zeggen: voor één espresso (ook wel een shot genoemd of zo’n 30 ml koffie) wordt water van zo’n 95 °C door 6,5-7,5 gram koffie gestuwd bij een druk van tussen 8 en 9 bar, gedurende 20 tot 30 seconden.[2]

In Italië noemt men zo’n klein kopje espresso gewoon een ‘caffè’. Een goede espresso wordt – behalve door de intense smaak – gekarakteriseerd door een laagje bruine crema die vetten en suikers bevat die door de druk uit de koffie worden geperst. Ondanks de krachtige smaak, bevat een kopje espresso van 30 ml minder cafeïne dan een kop filterkoffie. Per honderd gram bevat espresso echter beduidend meer cafeïne dan gepercoleerde koffie, 212 mg tegenover 40 mg.[3][4] De persoon in een horecabedrijf die zich met de espresso en aanverwante dranken bezighoudt wordt de barista genoemd.